Pentru ca textele în format storytelling să creeze conexiune cu audiența ta
Dacă te întrebi care să fie acele cărți pe care trebuie să le citești pentru ca tu să îți dezvolți skillul de a scrie povești când vrei să postezi în social media sau pe newsletter, atunci acest articol este pentru tine.
Anul ce tocmai a trecut a venit cu noi intenții și anume să citesc mai mult.
În domeniul meu ca specialist, copywriter, mai exact, consider că este necesar ca cititul să facă parte din rutina săptămânală, iar când citesc, mai ales cărți de specialitate sunt cu markerul, agenda și pixul lângă mine.
Și un mare plus este că iubesc să citesc.
Înca îmi aduc aminte cum stăteam la biroul meu micuț pe vremea când eram elevă și citeam. Mă lăsam fascinată de orice foaie care îmi dezvăluia o lume nouă și povești frumoase.
Dacă și tu ești ca mine și îți place să citești și vrei ca ceea ce citești să te sprijine în dezvoltarea ta și a abilităților tale, citește-mă în continuare, căci urmează să îți spun care sunt cele 3 cărți pe care trebuie să le citești dacă vrei să scrii povești în online.
1. Powered by Storytelling – Murray Nossel
Această carte, este mai mult decât o carte, este un ghid transformațional, care te învață cum să scrii texte în format storytelling, un proces transformator al comunicării de brand în mediul online.
Murray Nossel în cartea sa prezintă 3 etape în pregătirea și redactarea poveștii:
- Extragerea: identificarea amintirilor și a experiențelor personale pentru a genera idei de povești
- Construirea: modul prin care iei ideile și le aranjezi pe o structură narativă (introducere, cuprins, punct culminant, final)
- Prezentarea: Momentul în care vii în fața publicului și spui povestea
Mi-a plăcut foarte mult perspectiva lui încă de la primele pagini, cum că “Oricine are o poveste” și exact așa este. Trebuie doar să o cauți în străfundul cufărului cu amintiri, să o cizelezi și structurezi și să o spui apoi lumii întregi.
Un fundament interesant și un punct de pornire în crearea poveștii este ascultarea, așa cum o menționează autorul. Să te asculți pe tine, pe cei din jurul tău, pe clienții tăi, iar de acolo vor reieși poveștile acelea despre care să se vorbească.
Poveștile, după cum spune și autorul, sunt accesul oricui la creativitate.
Acesta poate fi un punct bun de pornire atunci când vrei să construiești povești pentru social media, de exemplu.
Așa că pentru mai multă claritate în construirea unui povești, în etapele și în relatarea ei, acesta carte este una dintre acele cărți pe care trebuie să le citești pentru o conectare autentică cu audiența ta.
2. Secretul unui Storyteller – Carmine Gallo
O carte care pur și simplu m-a fascinat. Nu mă gândeam vreodată că un punct de vedere bazat pe exemple reale îți poate oferi o gândire în detaliu și punct de pornire al poveștilor tale.
Cartea aceasta trebuie citită neapărat cu pixul și agenda în față, căci vine cu multe insights și revelații, lucruri la care poate nu te gândeai vreodată.
Așa de frumos și bine construită este, iar autorul, prin poveștile adevărate expuse în carte ale unor mari storytelleri de brand, te învață cum să construiești și tu la rândul tău povești de succes spunse autentic, care transformă viețile oamenilor și stimulează vânzările.
Fiecare poveste expusă în carte cuprinde 3 etape care să te inspire și să te învețe elemente pe care le poți folosi în scrierea poveștilor tale de brand: povestea propriu-zisă, momentul schimbării și ce instrumente de storytelling au fost folosite, iar la final cel mai tare insight este denumit “secretul storytellerului”, de unde îți poți lua ideea poveștii, modul prin care o poți expune și concluzia finală.
Pot spune că și această carte este una dintre acele cărți pe care să le citești atunci când ai nevoie de structură în idei și o poți privi ca pe un ghid care să te ajute să scrii povești autentice pe diferite subiecte pentru o conexiune autentică și profundă cu audiența ta și cu publicul tău țintă.
3. Creează un Storybrand – Donald Miller
Și ultima carte este una dintre cărțile pe care le-am citit luna trecută, o carte despre o metodă practică și la îndemâna oricărui antreprenor care vrea să își construiască un brand autentic în mediul online.
Aduce cu ea multă claritate în scrierea mesajului de brand, astfel încât potențialii clienți să îl înțeleagă și să se identifice cu valorile și misunea ce le sunt comunicate.
Mi-a plăcut tare mult perspectiva lui Donald Miller despre construcția mesajului prin poziționarea clientului drept eroul poveștii. Toată povestea este construită în jurul clientului, iar brandul este precum ghidul de care are el nevoie și care îl ajută să își rezolve problemele.
Autorul explică pe înțelesul tuturor cum să creezi un storybrand și care sunt elementele ce nu ar trebui să lipsească din această poveste pe care o expui publicului țintă, cât mai clar cu putință.
Și vreau să amintesc aici elemente ale metodei storybrand menționată de autor, pentru ca și tu să citești acestă carte, mai ales dacă ești o antreprenoare care se promovează în nume propriu în mediul online:
- Clientul este eroul și nu tu, brandul
- Problema clientului: mesajele sunt construite în jurul problemei clientului și de aceea este important ca această problema să fie identificată
- Brandul tău este precum un ghid pentru client
- Elaborarea unui plan clar pentru client
- Îndemnul în a face acțiuni, cum să convingi clientul să facă o acțiune
- Evitarea eșecului, ce se întâmplă dacă clientul nu alege soluțiile
- Succesul: cum este transformată viața clientului dacă alege serviciile brandului tău evidențiind care sunt transformările bune
Este o carte, dintre acele cărți pe care să le citeșți, tare valoroasă, care îți va aduce claritate în crearea mesajelor tale de brand, mesaje care să convingă și care să trezească interesul în lucrul cu tine.
În încheiere
Aceste cărți sunt doar câteva de pe lista lungă pe care o am eu de citit și despre care voi mai vorbi în articolele viitoare.
Îmi doresc ca și tu să le treci pe lista ta ca acele cărți pe care să le citeșți, mai ales dacă ești o antreprenoare că și mine, care se promovează în nume propriu în mediul online și care vrea să schimbe perspectiva și să creeze contenti în formate noi de conținut, așa cum este textul în format storytelling.Și dacă vrei să îmi spui părerea ta, dacă ți-a fost de folos acest articol sau ai o recomandare de carte pentru mine, mi-ai aduce o mare bucurie dacă îmi scrii la adresa de email hello@gabrielapetre.ro.